Kriptovaluta fizetés? Mennyire elterjedt?

Feltöltés dátuma:

Korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mi is pontosan a kriptovaluta. A következő bekezdésekben pedig végig vesszük azt, hogy mennyire is terjedt el jelenleg ez a számunkra még furcsa fizetőeszköz.

Valuta máshogy

A kriptovaluta alapjáraton többféle szerepet képes betölteni és az élet szinte minden területén tudjuk azt használni. Többek között például csereeszköz szerepét képes betölteni és árukat és/vagy szolgáltatásokat kaphatunk érte. Továbbá takarékszámlaként is használható vagy külföldön élő ismerőseinknek küldhetünk vele pénzt átutalással.

Napjainkban bár rohamosan növekszik a kriptovalutát használók száma, azért ne felejtsük el a statisztikákat. Jelenleg még nincs elég nagy bizalom a kriptovaluták irányába, ugyanis eléggé megfoghatatlan. Az, hogy ki mer és akar befektetni kriptovalutákba, azt két dolog erősen befolyásolja: egyrészt a jövedelmi helyzet, másrészt pedig az életkor. A kriptovaluták használata még eddig, a felnőtt és gazdaságilag aktív személyeknél a legelterjedtebb, jellemzően ez a 30 és 45 év közöttiekre vonatkozik.

Hazánkban vizsgálódva Magyarországon körülbelül 150 olyan vállalkozás van, amely elfogadja a kriptopénzt. Ezek legnagyobbrészt webshopok, de akár egyes budapesti bevásárlóközpontokban található üzletek is bevállalták az elfogadását. Budapesten jelenleg körülbelül 20 elfogadóhely van, de vidéken is található egy néhány.

Ezzel együtt viszont nemcsak a legális piacon és webshopokban terjedt el és terjed folyamatosan a kriptovaluta, de a dark weben is például előszeretettel használják, mint fizetőeszközt kihasználva annak még nem teljeskörű, erősen hiányos szabályozottságát.

A magyar kriptovaluta.

Érdekességként megemlítendő, hogy a Hungarian Vizsla Inu (HVI) amely egy hazai kriptovaluta, a maga befektetési és jótékonysági céljait betöltve nagy sikert aratott az utóbbi időben, méghozzá oly módon, hogy rövid idő alatt sikerült az árfolyamának több, mint 1 000 000 százalékkal nőnie. A jelentős nemzetközi érdeklődés azt jelenti, hogy már több, mint 50 országból vásároltak a kriptopénzből. A megalkotók által kitűzött cél, hogy a coinok 10 százalékát elkülönítsék azért, hogy állatmenhelyeknek tudjanak segíteni.

Összefoglalva a leírtakat, jelenleg a kriptovaluták terjedése még folyamtatban van, viszont máris hatással van a jelenlétük az egész világra. Az, hogy hosszútávon a jövőben tovább terjed majd, mint fizetőeszköz vagy elnyeli az internet és a történelem, az még kérdéses. Egyelőre még biztosan tovább fog terjedni egy bizonyos mértékig, de a szabályozatlanságának kérdését és a világszintű elfogadásának kérdésességét a közeljövőben mindenképpen tárgyalni és tisztázni kell.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Podcast: Miközben mi még közjegyzőkhöz rohangálunk, Dubajban már NFT-vel kötnek szerződéseket

A hazai jogrendszer még nem áll készen a blokklánc kezelésére, de minden okunk megvan az izgatott várakozásra. A Mona Lisa fénymásolásáról, a blokkláncon tárolt lakásbérleti szerződésekről, a tokenizált alkoholokról, és arról, hogyan érdemes belevágni az NTF-s befektetésekbe, Gréczi Gergely közgazdásszal, a WebOrigo Magyarország Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Az online értékesítést és üzletmenedzsmentet forradalmasítása a mesterséges intelligenciával

Miben tud segíteni az AI, hogy a webshopunk hatékonyabban működjön? A Prodyflow AI-vezérelt megoldásai átalakították a Vivien Vance ruházati márka online értékesítését és üzletmenedzsmentjét. Előrejelző analitikával és automatizálással az AI-alapú forgalom- és készlet-előrejelző rendszerünk optimális készletszinteket biztosít, csökkentve a költségeket és kiküszöbölve a készlethiányt. Az AI chatbot bevezetése lehetővé teszi a Vivien Vance számára, hogy éjjel-nappal személyre szabott segítséget nyújtson, miközben értékes erőforrásokat takarít meg.