Kriptovaluta fizetés? Mennyire elterjedt?

Feltöltés dátuma:

Korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mi is pontosan a kriptovaluta. A következő bekezdésekben pedig végig vesszük azt, hogy mennyire is terjedt el jelenleg ez a számunkra még furcsa fizetőeszköz.

Valuta máshogy

A kriptovaluta alapjáraton többféle szerepet képes betölteni és az élet szinte minden területén tudjuk azt használni. Többek között például csereeszköz szerepét képes betölteni és árukat és/vagy szolgáltatásokat kaphatunk érte. Továbbá takarékszámlaként is használható vagy külföldön élő ismerőseinknek küldhetünk vele pénzt átutalással.

Napjainkban bár rohamosan növekszik a kriptovalutát használók száma, azért ne felejtsük el a statisztikákat. Jelenleg még nincs elég nagy bizalom a kriptovaluták irányába, ugyanis eléggé megfoghatatlan. Az, hogy ki mer és akar befektetni kriptovalutákba, azt két dolog erősen befolyásolja: egyrészt a jövedelmi helyzet, másrészt pedig az életkor. A kriptovaluták használata még eddig, a felnőtt és gazdaságilag aktív személyeknél a legelterjedtebb, jellemzően ez a 30 és 45 év közöttiekre vonatkozik.

Hazánkban vizsgálódva Magyarországon körülbelül 150 olyan vállalkozás van, amely elfogadja a kriptopénzt. Ezek legnagyobbrészt webshopok, de akár egyes budapesti bevásárlóközpontokban található üzletek is bevállalták az elfogadását. Budapesten jelenleg körülbelül 20 elfogadóhely van, de vidéken is található egy néhány.

Ezzel együtt viszont nemcsak a legális piacon és webshopokban terjedt el és terjed folyamatosan a kriptovaluta, de a dark weben is például előszeretettel használják, mint fizetőeszközt kihasználva annak még nem teljeskörű, erősen hiányos szabályozottságát.

A magyar kriptovaluta.

Érdekességként megemlítendő, hogy a Hungarian Vizsla Inu (HVI) amely egy hazai kriptovaluta, a maga befektetési és jótékonysági céljait betöltve nagy sikert aratott az utóbbi időben, méghozzá oly módon, hogy rövid idő alatt sikerült az árfolyamának több, mint 1 000 000 százalékkal nőnie. A jelentős nemzetközi érdeklődés azt jelenti, hogy már több, mint 50 országból vásároltak a kriptopénzből. A megalkotók által kitűzött cél, hogy a coinok 10 százalékát elkülönítsék azért, hogy állatmenhelyeknek tudjanak segíteni.

Összefoglalva a leírtakat, jelenleg a kriptovaluták terjedése még folyamtatban van, viszont máris hatással van a jelenlétük az egész világra. Az, hogy hosszútávon a jövőben tovább terjed majd, mint fizetőeszköz vagy elnyeli az internet és a történelem, az még kérdéses. Egyelőre még biztosan tovább fog terjedni egy bizonyos mértékig, de a szabályozatlanságának kérdését és a világszintű elfogadásának kérdésességét a közeljövőben mindenképpen tárgyalni és tisztázni kell.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az ingatlanok átalakulása: Az NFT-k felforgatják a piacot

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) megjelenése forradalmasítja a különböző iparágakat, és ez alól az ingatlanszektor sem kivétel. Az NFT-k a tokenizáció, a törtrészes tulajdonjog és a megnövekedett likviditás bevezetésével képesek átalakítani az ingatlanvásárlás, -eladás és -befektetés módját. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az NFT-k hogyan fogják megváltoztatni az ingatlanpiacot, és hogyan használhatók fel az ingatlanok tokenizálására és értékesítésére.

A big data erejének hasznosítása: Az üzleti döntéshozatal forradalmasítása

A mai digitális korszakban az adatok felbecsülhetetlen értékké váltak a vállalkozások számára az iparágak minden területén. A technológia és az összekapcsolt eszközök elterjedése soha nem látott mennyiségű információt, közismert nevén nagy mennyiségű adatot generált. Az igazi érték azonban nem csupán az adatok mennyiségében rejlik, hanem az általuk nyújtott betekintésben is. Ebben a cikkben elmélyedünk a big data fontosságában az üzleti döntéshozatalban, és megvizsgáljuk, hogy ennek az erőforrásnak a kiaknázása hogyan segítheti elő a hatékonyságot és a sikert a különböző üzleti folyamatokban.