Kriptovaluta fizetés? Mennyire elterjedt?

Feltöltés dátuma:

Korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mi is pontosan a kriptovaluta. A következő bekezdésekben pedig végig vesszük azt, hogy mennyire is terjedt el jelenleg ez a számunkra még furcsa fizetőeszköz.

Valuta máshogy

A kriptovaluta alapjáraton többféle szerepet képes betölteni és az élet szinte minden területén tudjuk azt használni. Többek között például csereeszköz szerepét képes betölteni és árukat és/vagy szolgáltatásokat kaphatunk érte. Továbbá takarékszámlaként is használható vagy külföldön élő ismerőseinknek küldhetünk vele pénzt átutalással.

Napjainkban bár rohamosan növekszik a kriptovalutát használók száma, azért ne felejtsük el a statisztikákat. Jelenleg még nincs elég nagy bizalom a kriptovaluták irányába, ugyanis eléggé megfoghatatlan. Az, hogy ki mer és akar befektetni kriptovalutákba, azt két dolog erősen befolyásolja: egyrészt a jövedelmi helyzet, másrészt pedig az életkor. A kriptovaluták használata még eddig, a felnőtt és gazdaságilag aktív személyeknél a legelterjedtebb, jellemzően ez a 30 és 45 év közöttiekre vonatkozik.

Hazánkban vizsgálódva Magyarországon körülbelül 150 olyan vállalkozás van, amely elfogadja a kriptopénzt. Ezek legnagyobbrészt webshopok, de akár egyes budapesti bevásárlóközpontokban található üzletek is bevállalták az elfogadását. Budapesten jelenleg körülbelül 20 elfogadóhely van, de vidéken is található egy néhány.

Ezzel együtt viszont nemcsak a legális piacon és webshopokban terjedt el és terjed folyamatosan a kriptovaluta, de a dark weben is például előszeretettel használják, mint fizetőeszközt kihasználva annak még nem teljeskörű, erősen hiányos szabályozottságát.

A magyar kriptovaluta.

Érdekességként megemlítendő, hogy a Hungarian Vizsla Inu (HVI) amely egy hazai kriptovaluta, a maga befektetési és jótékonysági céljait betöltve nagy sikert aratott az utóbbi időben, méghozzá oly módon, hogy rövid idő alatt sikerült az árfolyamának több, mint 1 000 000 százalékkal nőnie. A jelentős nemzetközi érdeklődés azt jelenti, hogy már több, mint 50 országból vásároltak a kriptopénzből. A megalkotók által kitűzött cél, hogy a coinok 10 százalékát elkülönítsék azért, hogy állatmenhelyeknek tudjanak segíteni.

Összefoglalva a leírtakat, jelenleg a kriptovaluták terjedése még folyamtatban van, viszont máris hatással van a jelenlétük az egész világra. Az, hogy hosszútávon a jövőben tovább terjed majd, mint fizetőeszköz vagy elnyeli az internet és a történelem, az még kérdéses. Egyelőre még biztosan tovább fog terjedni egy bizonyos mértékig, de a szabályozatlanságának kérdését és a világszintű elfogadásának kérdésességét a közeljövőben mindenképpen tárgyalni és tisztázni kell.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Navigálás a DeFi protokollok között: Az ideális fejlesztési keretrendszer kiválasztása

A decentralizált pénzügyek (DeFi) úttörő erőként jelentek meg a pénzügyi világban, innovatív megoldásokat kínálva a banki, hitelezési, kereskedési és vagyonkezelési területeken. Ahogy a DeFi iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, a fejlesztők a DeFi protokollok létrehozásakor rengeteg lehetőséget kapnak. A megfelelő fejlesztési keretrendszer kiválasztása kulcsfontosságú a skálázhatóság, a biztonság és az interoperabilitás biztosítása szempontjából. Ebben a cikkben a legfontosabb szempontokat és tényezőket vesszük sorra, hogy segítsük a fejlesztőket a DeFi protokollfejlesztési keretrendszerek között eligazodni.

A tulajdonjog és a hozzáférés-ellenőrzés forradalmasítása a közüzemi NFT-kkel

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) forradalmat indítottak el a digitális tulajdonjogok terén, lehetővé téve az egyének számára, hogy egyedi digitális eszközök felett tulajdonjogot szerezzenek. Bár az NFT-ket elsősorban a digitális művészettel és a gyűjteményekkel hozták összefüggésbe, hasznosságuk messze túlmutat az esztétikán. Az NFT-k újradefiniálják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést a különböző iparágakban, és innovatív megoldásokat kínálnak a régóta fennálló kihívásokra. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a használati NFT-k hogyan forradalmasítják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést különböző ágazatokban.