Kriptovaluta fizetés? Mennyire elterjedt?

Feltöltés dátuma:

Korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mi is pontosan a kriptovaluta. A következő bekezdésekben pedig végig vesszük azt, hogy mennyire is terjedt el jelenleg ez a számunkra még furcsa fizetőeszköz.

Valuta máshogy

A kriptovaluta alapjáraton többféle szerepet képes betölteni és az élet szinte minden területén tudjuk azt használni. Többek között például csereeszköz szerepét képes betölteni és árukat és/vagy szolgáltatásokat kaphatunk érte. Továbbá takarékszámlaként is használható vagy külföldön élő ismerőseinknek küldhetünk vele pénzt átutalással.

Napjainkban bár rohamosan növekszik a kriptovalutát használók száma, azért ne felejtsük el a statisztikákat. Jelenleg még nincs elég nagy bizalom a kriptovaluták irányába, ugyanis eléggé megfoghatatlan. Az, hogy ki mer és akar befektetni kriptovalutákba, azt két dolog erősen befolyásolja: egyrészt a jövedelmi helyzet, másrészt pedig az életkor. A kriptovaluták használata még eddig, a felnőtt és gazdaságilag aktív személyeknél a legelterjedtebb, jellemzően ez a 30 és 45 év közöttiekre vonatkozik.

Hazánkban vizsgálódva Magyarországon körülbelül 150 olyan vállalkozás van, amely elfogadja a kriptopénzt. Ezek legnagyobbrészt webshopok, de akár egyes budapesti bevásárlóközpontokban található üzletek is bevállalták az elfogadását. Budapesten jelenleg körülbelül 20 elfogadóhely van, de vidéken is található egy néhány.

Ezzel együtt viszont nemcsak a legális piacon és webshopokban terjedt el és terjed folyamatosan a kriptovaluta, de a dark weben is például előszeretettel használják, mint fizetőeszközt kihasználva annak még nem teljeskörű, erősen hiányos szabályozottságát.

A magyar kriptovaluta.

Érdekességként megemlítendő, hogy a Hungarian Vizsla Inu (HVI) amely egy hazai kriptovaluta, a maga befektetési és jótékonysági céljait betöltve nagy sikert aratott az utóbbi időben, méghozzá oly módon, hogy rövid idő alatt sikerült az árfolyamának több, mint 1 000 000 százalékkal nőnie. A jelentős nemzetközi érdeklődés azt jelenti, hogy már több, mint 50 országból vásároltak a kriptopénzből. A megalkotók által kitűzött cél, hogy a coinok 10 százalékát elkülönítsék azért, hogy állatmenhelyeknek tudjanak segíteni.

Összefoglalva a leírtakat, jelenleg a kriptovaluták terjedése még folyamtatban van, viszont máris hatással van a jelenlétük az egész világra. Az, hogy hosszútávon a jövőben tovább terjed majd, mint fizetőeszköz vagy elnyeli az internet és a történelem, az még kérdéses. Egyelőre még biztosan tovább fog terjedni egy bizonyos mértékig, de a szabályozatlanságának kérdését és a világszintű elfogadásának kérdésességét a közeljövőben mindenképpen tárgyalni és tisztázni kell.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

A hagyományos finanszírozástól a DeFi-ig: A bankszektor fejlődésének megértése

Az elmúlt években a banki és pénzügyi szféra a technológiai fejlődés és a paradigmaváltás hatására mélyreható átalakuláson ment keresztül. Ennek az evolúciónak az egyik legjelentősebb fejleménye a decentralizált pénzügyek (DeFi) térhódítása, amely megkérdőjelezi a hagyományos bankrendszerek dominanciáját. Ennek az átalakulásnak a megértéséhez fel kell tárni a hagyományos pénzügyek gyökereit, fel kell ismerni korlátait, és fel kell ismerni a DeFi innovatív lehetőségeit.

Tokenomics: Sikeres tokengazdaság kialakítása

Ahogy a blokklánc és a kriptovaluták világa folyamatosan fejlődik, a tokenomika koncepciója a sikeres blokkláncprojektek tervezésének alapvető szempontjává vált. A tokenomika, amely a "token" és a "közgazdaságtan" szavakból képzett szóösszetétel, a blokklánc-ökoszisztéma alapjául szolgáló gazdasági és ösztönző struktúrákra utal. Ez különböző szempontokat foglal magában, mint például a tokenek létrehozása, elosztása, hasznossága és irányítása. Ebben a cikkben a sikeres tokengazdaság kialakításának legfontosabb alapelveibe és szempontjaiba merülünk bele.