szerver üzemeltetés header

Szerver üzemeltetés

A szerver üzemeltetésről

Miért előnyös kiszervezni a szerverünk üzemeltetését?

Ha már rendelkezik meglévő szerverrel, biztosan tisztában van azzal, hogy nem elegendő azt egyszer beállítani majd „elengedni a kezét”, hanem folyamatos karbantartást igényel. A hardverek karbantartása, frissítések letöltése és még számos feladat ellátását igényli a szerver üzemeltetése.

Gyakran tapasztaljuk, hogy ügyfeleinknél nincsen elegendő belső humánerőforrás, nem jut idejük egy újonnan bevezetésre kerülő szerver szolgáltatás megismerésére vagy kitapasztalására. Ilyenkor lehet jó kiszervezni a szerver üzemeltetését, így a külső szakemberek felelősséget tudnak vállalni a szerver megfelelő, problémamentes működéséért, anélkül, hogy a cég belsős adataihoz hozzáférhetnének.

Ezáltal a vállalkozás mással tud foglalkozni, valamint, ha bármilyen esetleges hiba merülne fel a szerverben, azt azonnal észlelni és javítani tudjuk.

Az üzemeltetés előnyei

Mindig elérhető

A mai piaci és vállalati környezet alapkövetelménye, hogy gyorsan és biztonságosan elérjük az információkat bárhol és bármikor is van szükségünk rájuk. A cégünk által kiépített és üzemeltetett szerverek az év minden napján megbízhatóan és stabilan kiszolgálják a vállalkozás informatikai rendszerét. A szerverünk egyszerre képes kiszolgálni valamennyi felhasználó igényét, valamint tárolja és azonnali elérhetőséget biztosít minden rajta lévő információhoz.

Folyamatos felügyelet

Szakembereink a monitoring rendszerünk alkalmazásával folyamatosan felügyelik és vizsgálják a szerverét, annak érdekében, hogy az mindig megbízhatóan és stabilan üzemeljen. Az esetlegesen felmerülő problémákat ezáltal gyorsan észlelni tudjuk és az esetek többségében hamar megjavítjuk azokat, hogy a szervere minél előbb zökkenőmentesen működhessen.

Maximális biztonság

A legújabb technikáknak köszönhetően a tárolás, valamint a kapcsolódás teljes mértékben biztonságos, így garantált, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzá a cég adataihoz. A szervereken emellett állandó tűzfal és vírusvédelem fut, így az információk biztonságban vannak egy esetleges támadás vagy vírusfertőzés ellen is.

Nincsen adatvesztés

A telepítéssel egyidejűleg a felhasználók által használt minden adatot – beleértve a céges levelezést és az ügyviteli rendszert is – központosítunk a szerverre. Így minden adat garantáltan megmarad, sőt a jogosultsági szintek sem változnak, azaz továbbra is mindenki csak az általa használt és számára engedélyezett információkhoz fér hozzá.

Az üzemeltetés során a központosított adatok napi – vagy akár óránként teljeskörű mentésben részesülnek, amely folyamatot szintén végig felügyeljük, így semmiképp sem merülhet fel az adatvesztés problémája.

Szolgáltatási típusok

Monitoring

A nemzetközileg elismert és egyik legtöbbet használt szoftvert, a Zabbix által fejlesztett monitoring rendszert alkalmazzuk szervereink és azon futó szoftvereink felügyeletére. Ez a rendszer képes felügyelni a tárhely és a kiszolgáló erőforrások felhasználásának mértékét, a szerveren futó szoftverek verzióinak sérülékenységét, esetleges túlterheltségről is értesítést küld. Percenként menti a felhasználási adatokat, így visszamenőlegesen is információt nyerhetünk ki, valamint hiteles rendelkezésre állási adatokat tudunk nyújtani az egyes szerverekről.

Scalability

Rendkívül fontos minden vállalkozás esetében, a skálázható működés. Mi erre nem csak szolgáltatást építünk, hanem szerződéses garanciát nyújtunk. Skálázhatósági szolgáltatásunk keretében a szervereket úgy alakítjuk ki, hogy az legalább tízszeres mértékéig minden paraméterében bővíthető legyen. Akkor is, ha éppen plusz tárhely, számítási kapacitás kellene, pár beállítás, és máris be tudjuk kapcsolni ezen nagyobb méretű erőforrásokat.

Disaster Recovery - automated

Automata biztonsági mentési szolgáltatásunk keretei között akár percenként biztonsági mentést tudunk biztosítani akár szervere egészéhez, akár bizonyos részeihez. Ezek visszaállítása már néhány perc alatt megvalósítható, így egy esetleges adatvesztés esetén a lehető leggyorsabban helyre tudjuk állítani rendszerét. A biztonsági mentéseket titkosítottan, földrajzilag elkülönülő helyen tároljuk, így védve az esetleges katasztrófák vagy adatlopások következményeitől.

Disaster Recovery - manual

Manuális biztonsági mentési szolgáltatásunk keretei között hasonló szolgáltatást nyújtunk, mint az automata, csak mindezeket kézzel végezzük el, egy külön, kizárólag ügyfeleink részére fenntartott merevlemezen. Ezen merevlemezeket minden esetben elkülönítetten, zárt páncélszekrényben tároljuk. A manuális biztonsági mentés akkor lehet hatékony, amennyiben túl nagy költség lenne minden fájlt automatán inkrementálisan menteni napi szinten, mert túl nagy a fájlok mérete. Klasszikusan a videók és egyéb multimédia elemek tartoznak ide.

Dependency upgrade

Rendkívül fontos, hogy a szerverre telepített kiszolgáló szoftverek mindig megkapják a kellő biztonsági frissítéseket. Szolgáltatásunk keretében többek között vállaljuk, hogy felügyeljük, mikor érkezik friss szoftververzió egyes telepített szoftverekhez, illetve ezeket prioritásuknak megfelelően kezeljük és frissítjük.

Core system upgrade

Nem csak a szerverre telepített függőségeket (angolul dependency upgrade szolgáltatás), hanem magát a szervert is frissítjük, amennyiben új biztonsági frissítést adnak ki, vagy biztonsági rést fedeznek fel a rendszerben.

Availability guarantee

Szolgáltatásunk legfontosabb paramétere a rendelkezésre állási garancia. Szerződéses keretek között vállaljuk azt, hogy legalább 99,5%, 99,9% vagy esetenként 99,99%-os rendelkezésre állást nyújtunk. Ez azt jelenti, hogy úgy ütemezzük az esetleges kieséseket, hogy azok a legkisebb forgalmú időszakra essenek.

Gyakran Ismételt Kérdések

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

További ajánlott termékeink