WMS raktarkezelo rendszerek banner kep weborigo

WMS – Raktárkezelő rendszerek fejlesztése

WMS – Warehouse Management System

Mi az a WMS?

A raktárkezelő rendszer (WMS, vagy Warehouse Management System) egy olyan szoftver, amely segít a raktár napi műveleteinek ellenőrzésében és kezelésében. A WMS szoftver irányítja a készletek fogadását és elhelyezését, optimalizálja a megrendelések felvételét és szállítását, valamint tanácsokat ad a készletek feltöltésére. A raktárkezelő rendszer csökkentheti a termék szállításakor előforduló hibák valószínűségét. A rendszer segítségével a vállalat gyorsabban teljesítheti a megrendeléseket, és azonnal nyomon követheti a megrendelt termékeket a raktárban.

Miben segít a WMS?

A WMS bevezetése segíthet a szervezetnek csökkenteni a munkaerőköltségeket, javítani a készlet pontosságát, javítani a rugalmasságot és reagálóképességet, csökkenteni a hibákat az áruk kiszállításában és szállításában, valamint javítani az ügyfélszolgálatot.

A modern raktárkezelő rendszerek valós idejű adatokkal működnek, lehetővé téve a szervezet számára a legfrissebb információk kezelését az olyan tevékenységekről, mint a megrendelések, szállítások, bevételek és bármilyen árumozgás. Ugyancsak segít a raktári csalások és a készlethibák visszaszorításában.

Miért fontos a raktárkezelési rendszer fejlesztés?

Ha az áruforgalom és a vevőszám növekszik, akkor egy bizonyos ponton túl már szinte lehetetlen lesz kiszolgálni azt egy megfelelő raktárkezelő szoftver nélkül. A teljesítendő feladatok száma gyarapszik, ez pedig megfelelő irányítás nélkül felborítja a raktár rendjét: egyre több lesz a téves kiszállítás és a készlethiány, ami a vásárló elégedetlenségéhez vezet. Egy cégre szabott raktárkezelő rendszer kitűnő segítséget nyújthat számunkra, amint látjuk, ha az áruforgalom és a vásárlók száma növekvő tendenciát mutat.

Mikor vezessünk be egyedi raktárkezelési rendszert?

  • Ha mindent egy adott munkatárs tud a raktárról.

  • Ha még papíralapú az adminisztráció. A raktár papíron adja le az el- és beszállított termékek listáját, melyet valaki manuálisan rögzít a logisztikai rendszerbe. Ekkor kétszeres a hibázási lehetőség az adatfelvitelben, illetve több napos késéssel is számolhatunk a rögzítés miatt.

  • Ha az munkatársak állandóan érdeklődnek a termékkészlet iránt.

  • Ha vannak téves vagy késésben lévő kiszállítások.

  • Ha gyakori a készlethiány és a túlrendelés. Sokszor előfordul, hogy bennmaradnak termékek, esetleg gyakori a készlethiány vagy adott termékekre rárendelnek, pedig még van belőle készleten.

  • Ha kapacitáshiány miatt bővíteni kell a raktári személyzet létszámát – ebben az esetben lehetséges, hogy csupán hatékonyabban kell irányítani a munkavégzést a meglévő létszámra.

Miképp térül meg egy raktárkezelési rendszer bevezetése?

A raktárkezelő rendszer valós idejű készletinformációs adatokat szolgáltat, pontos áruazonosítást, számlázást és szállítólevelezést tesz lehetővé. Különböző funkciókkal (dinamikus polchely kezelés, irányított szedés) irányítja az dolgozók munkáját a raktárban, illetve az adminisztrációs terhet és hibázási lehetőségeket is csökkenti. A munkavégzés ezáltal gyorsabb, átláthatóbb és pontosabb lesz, az üzemeltetési kockázat is redukálódik.

WMS rendszerek funkciói

A raktárkezelő rendszerek feladata, hogy nyilvántartsák a készleteket és koordinálják az áru fizikai mozgását, valamint irányítsák a raktári dolgozók munkáját.

Minden általunk fejlesztett raktárkezelő rendszer egy teljesen egyedi, testreszabott alkalmazás, hiszen rendkívül fontos, hogy teljes mértékben kiszolgálja egy vállalat sajátos igényeit, szükséges funkcióit. Mi nem dobozos termékeket használunk, hanem egyedileg, az Ön vállalkozására szabva fejlesztünk szoftvereket.

Készlet- és raktárkezelés

A beérkező termékeket első körben ellenőriznünk kell: mind mennyiségileg, mind pedig minőségileg. Ezen folyamatot könnyedén lekövethetjük, rögzíthetjük egy raktárkezelő rendszerbe, így pontos képet kapunk arról, hogy mely termékek kerültek tárolásra a raktárunkban. A tárolás helye szintén rögzített az adatbázisban, ami lehetővé teszi, hogy könnyen visszakereshető legyen az összes munkatárs számára keresés vagy szűrés alkalmazásával.

Egy megfelelően felépített rendszer képes az árumozgatást, valamint a komissziót is kezelni, hogy azok könnyedén hozzáférhetőek, átláthatóak és visszakövethetőek legyenek.

Logisztika

A logisztika azért felelős, hogy a megfelelő árut, a megfelelő időben eljuttassuk a megfelelő vevőhöz. Ahhoz, hogy ez teljesüljön a rendelésben szereplő terméknek a raktárban rendelkezésre kell állnia, a megfelelő terméket helyesen kell azonosítani, illetve a terméket meg is kell tudni találni a raktárban (a lehető legrövidebb idő alatt).

WMS szoftvert használva gördülékenyen elláthatjuk a logisztikai feladatokat. Valós idejű készletadatokkal segíti elő a készlettervezés és menedzselés folyamatait, figyelembe véve a raktár kapacitását és az egyes termékek sajátosságait.

Az áruk könnyen fellelhetővé válnak, hiszen egy pillanat alatt rákereshetünk bármelyre az adatbázisunkból, és azonnali visszajelzést kapunk arról, hogy pontosan merre találjuk azt. Automatikus azonosítást alkalmazva (a legelterjedtebb technológia a vonalkód és RFID) pedig gyakorlatilag tévedésmentesen beazonosíthatjuk a keresett terméket.

Termék életciklus menedzsment

Egy raktárkezelő rendszer a segítségünkre lesz a termékekkel kapcsolatos adatok megfelelő kezelésének menedzselésében. A termék információk, a tervezés és gyártási munkafolyamatok, valamint az ezek közötti együttműködés a termék teljes életútja során (az ötlettől egészen az ártalmatlanításig) nyomon követhetők és kezelhetők.

A rendszer alkalmazásával csökkenthetjük a fejlesztés és gyártás során felmerülő költségeket, növelhetjük a munkavégzés hatékonyságát, valamint kisebb fejlesztési idő mellett nagyobb termékminőséget érhetünk el.

Gyártásmenedzsment

A gyártásmenedzsment lényege, hogy összehangoljuk, megszervezzük és kivitelezzük a gyártási folyamatokat. Gyártás során ugyanúgy vannak alkatrészek, melyeket raktározni kell, így egy raktárkezelő rendszer ennek a folyamatnak az automatizációjában és megvalósításában remek segédeszköz.

Gyakran Ismételt Kérdések

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

További ajánlott termékeink