Különleges domain nevek: .cloud, .space, .shop? Mennyire elterjedt?

Feltöltés dátuma:

A domain nevek végén található rövidítés egyfajta besorolást mutat meg. Ilyen például a „.org” amely szervezetet jelöl vagy a „.com”, amely pedig kereskedelmi tevékenységre mutat rá. Országra mutató végződések is vannak, ilyen a nálunk használandó „.hu” végződésű domain nevek. Manapság már mindenki egyedi szeretne lenni valamilyen módon, így elterjedtek az egyedi domain név végződések is (például: „.pizza”). Az internetes világhatóságtól (ICANN) lehet igényelni és jó mélyre kell nyúlni a zsebünkbe, hogy ilyenünk lehessen. Cikkünkben a különleges domain nevek témáját járjuk körbe. 

Személyre szabott

Korábban még nem tulajdonítottak különösebb figyelmet a domain neveknek a webfejlesztésben, azonban napjainkra kinőtte magát a dolog és már egyfajta identitást fejeznek ki a különböző nevek és végződések is. Egyelőre még nem feltétlenül jelent előnyt egy egyedi domain név, ugyanis a Google is jelezte, hogy nem ez alapján rangsorol, hanem tartalom alapján. Azonban, ha a találatokról beszélünk egy speciális domain név végződéssel jó eséllyel kerülünk előtérbe akkor, ha valaki specifikusan keres.

.shop

A .shop végződésű domain nevekkel a vállalkozások jelezni kívánják, hogy üzleti életre nyitottak. Alapvetően észre sem vesszük, hogy mennyire nagy nevek használják ezt a végződést, de például a Netflix-hez kötődő Netflix-es ruházati termékeket áruló webshop is ezzel végződik. Beszélhetünk még az Apple-ről, az Amazon-ról vagy a Converse-ről is akár.

.cloud

A .cloud végződésű domain nevek, bár bőven van belőlük egyelőre még nem lehet köztük nagyobb nevű vállalkozást megtalálni. A .cloud domain névvel végződő weboldalak körében főleg azért terjedt el ennek a végződésnek a használata, mert a felhőszolgáltatások határozottan a jövőnket fogják képzeni és ezzel a végződéssel már leteszik a voksukat mellette. Amennyiben valaki új terméket vagy szolgáltatást hozott létre, a. cloud jelzéssel jelezheti, hogy ő mennyire eredeti és új is valójában. Ennél a végződésnél előtérbe kerül a jövőorientált szemléletmód.

.space

A .space domain név végződéssel a használóik célja, hogy megmutassák a világnak a kreatív, újító és nyitott szemléletmódjukat. A domain végződés lehetővé kívánja tenni, hogy a használók a saját érdeklődésüknek megfelelő webes környezetet hozzanak létre. Azoknak ajánlják a .space domain név végződés használatát akik írók, tervezők, szabadúszók vagy más egyéb kreatív tevékenységet végeznek és újítók és azoknak is természetesen akik űrkutatással foglalkoznak.

Tehát ezek a domain név végződések összességében még nem teljesen elterjedtek, vannak nagyobb márkanevek, amelyek az egyiket, másikat használják, de még nem robbantak be teljes mértékben a köztudatba úgy, mint például egy .com végződés. Az, hogy a jövőben mennyire lesznek  népszerűbbek az egyelőre a jövő kérdése.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Információbiztonság - 41/2015 BM

Az emberi társadalom, amióta világ a világ, folyamatosan fejlődik, kutat, fedezz fel dolgokat. Mára technikai eszközök sokasága és ezzel együtt a digitális világhálózat milliónyi lehetséges változata áll rendelkezésünkre. A fejlődés mindig teremt új dolgokat, új ismereteket, új szakmákat és új törvényeket.

A Shopify előnyei és hátrányai

A Shopify egy teljes körű kereskedelmi platform, amely lehetővé teszi egy vállalkozás indítását, növekedését és irányítását.