A mesterséges intelligencia (AI) legnagyobb trendjei 2022-ben

Feltöltés dátuma:

2022-ben látni fogjuk, hogy a mesterséges intelligencia folytatja az emberiség által valaha kifejlesztett legátalakítóbb technológia felé vezető utat. Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója szerint ennek hatása az emberi technológia fejlődésére még nagyobb lesz, mint a tűznek vagy az elektromosságnak. Ez nagyon ambiciózus állításnak tűnhet, de tekintve, hogy már használják az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, az űrkutatásban és a rákkezelési módszerek kidolgozásában, a lehetőség egyértelműen megvan.

A mesterséges intelligencia elterjedése

Jelenleg nagyon nehéz elképzelni annak a hatásnak a teljes skáláját, amely a gépek döntéshozatali képességét adja – és ezáltal a döntéshozatalt sokkal gyorsabban és pontosabban teszi lehetővé, mint az emberek valaha is megtehették volna. Egy dologban azonban biztosak lehetünk, hogy 2022-ben az áttörések és az új fejlesztések továbbra is feszegetik a lehetséges határokat. Íme pár kulcsfontosságú alkalmazási terület, ahol ezek az áttörések 2022-ben bekövetkeznek:

 

A megnövelt munkaerő

Mindig is féltek attól, hogy gépek vagy robotok váltják fel az emberi munkát, és talán még egyes szerepek is feleslegessé válnak. Ahogy azonban a vállalatok csapataikon belül az adatok és a mesterséges intelligencia-kultúrák létrehozásának folyamatában navigálnak, egyre gyakrabban találjuk magunkat olyan gépekkel vagy azok mellett, amelyek intelligens és kognitív funkciókat használnak saját képességeink és készségeink fejlesztésére. Egyes funkciókban, például a marketingben, már megszoktuk, hogy olyan eszközöket használunk, amelyek segítenek meghatározni, hogy mely leadeket érdemes megkeresni, és milyen értéket várhatunk el a potenciális ügyfelektől. A mérnöki szerepkörökben az AI-eszközök előrejelző karbantartást nyújtanak nekünk, így ezek a szoftverek előre tudatják velünk, mikor lesz szükség a gépek szervizelésére vagy javítására. A tudásalapú iparágakban, például a jogban, egyre gyakrabban fogunk olyan szoftvereket használni, amelyek segítenek a rendelkezésre álló, folyamatosan növekvő mennyiségű adat válogatásában, hogy megtaláljuk azokat az információcsomókat, amelyekre egy adott feladathoz szükségünk van. Szinte minden foglalkozásban megjelennek olyan intelligens eszközök és szolgáltatások, amelyek segítségével hatékonyabban végezhetjük munkánkat, és 2022-ben egyre többen tapasztaljuk majd, hogy mindennapi munkánk részét képezik ezek a szoftverek.
 

Nagyobb és jobb nyelvi modellezés

A nyelvi modellezés egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy megértsenek minket, és az általunk értett nyelven kommunikáljanak velünk – vagy akár természetes emberi nyelveket használva számítógépes kóddá alakítsák azokat, amelyek programokat és alkalmazásokat futtathatnak. Nemrég láthattuk, hogy az OpenAI kiadta a GPT-3-at, a valaha készült legfejlettebb (és legnagyobb) nyelvi modellt, amely körülbelül 175 milliárd „paraméterből” – változóból és adatpontból áll, amelyeket a gépek használhatnak a nyelv feldolgozására. Az OpenAI köztudottan dolgozik egy utódján, a GPT-4-en, amely még erősebb lesz. Bár a részleteket nem erősítették meg, egyesek becslése szerint akár 100 billió paramétert is tartalmazhat, így 500-szor nagyobb, mint a GPT-3, és elméletileg egy nagy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy az emberétől megkülönböztethetetlen nyelvet tudjon létrehozni és beszélgetéseket folytatni. Sokkal jobb lesz a számítógépes kód létrehozása is.

 

Mesterséges intelligencia a kiberbiztonságban

Idén a Világgazdasági Fórum megállapította, hogy a kiberbűnözés potenciálisan jelentősebb kockázatot jelent a társadalomra, mint a terrorizmus. Ahogy a gépek egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben, a hackelés és a kiberbűnözés elkerülhetetlenül egyre nagyobb problémát jelent, mivel minden csatlakoztatott eszköz vagy alkalmazás, amelyet a hálózathoz ad, potenciális meghibásodási pont, amelyet a támadó felhasználhat Ön ellen. Ahogy a csatlakoztatott eszközök hálózata egyre összetettebbé válik, a hibapontok azonosítása egyre bonyolultabbá válik. Itt azonban az AI szerepet játszhat. A hálózati forgalom elemzésével és a gonosz szándékokra utaló minták felismerésének megtanulásával az intelligens algoritmusok egyre inkább szerepet játszanak abban, hogy megóvjanak minket a 21. századi bűnözéstől. A mesterséges intelligencia legjelentősebb alkalmazásai, amelyek 2022-ben fejlődni fognak, valószínűleg ezen a területen fognak megjelenni.

 

Mesterséges intelligencia és a metaverzum

A metaverzum egy egységes, állandó digitális környezet elnevezése, ahol a felhasználók együtt dolgozhatnak és játszhatnak. Ez egy virtuális világ, mint az internet, de a hangsúlyt a magával ragadó élmények lehetővé tételére helyezi, amelyet gyakran maguk a felhasználók hoznak létre. A koncepció felkapott témává vált, mióta Mark Zuckerberg arról beszélt, hogy a virtuális valóság technológiáját ötvözi Facebook-platformjának társadalmi alapjaival.

Az AI kétségtelenül a metaverzum kulcsa lesz. Segít olyan online környezetek létrehozásában, ahol az emberek otthon érzik magukat, ha kreatív impulzusaikat táplálják. Valószínűleg hozzá fogunk szokni ahhoz is, hogy megosszuk metaverzum-környezetünket mesterséges intelligencia lényekkel, ami segít bennünket a szükséges feladatokban, vagy egyszerűen csak partnerünk lesz egy tenisz- vagy sakkjátszmában, amikor pihenni és kikapcsolódni akarunk.

 

Alacsony kódú és kód nélküli AI

A mesterséges intelligencia által vezérelt hatékonyság elterjedésének nagy akadálya sok vállalatnál a képzett mesterséges intelligencia mérnökök szűkössége, akik meg tudják alkotni a szükséges eszközöket és algoritmusokat. A kód nélküli és alacsony kódszámú megoldások célja ennek leküzdése azáltal, hogy egyszerű interfészeket kínálnak, amelyek elméletileg egyre bonyolultabb mesterségesintelligencia-rendszerek felépítésére használhatók. Hasonlóan ahhoz a módhoz, ahogy a webdesign és a kód nélküli felhasználói felület eszközei lehetővé teszik a felhasználók számára a weboldal készítést és más interaktív rendszerek létre hozását egyszerűen grafikus elemek egymáshoz húzásával, a kód nélküli mesterséges intelligencia rendszerek lehetővé teszik számunkra, hogy intelligens programokat hozzunk létre különböző, előre elkészített programok összekapcsolásával. Az olyan technológiák, mint a természetes nyelvi feldolgozás (NLP) és a nyelvi modellezés (lásd fent) azt jelentik, hogy hamarosan lehetségessé válhat nem kevesebb, mint hangunk vagy írásos utasításaink használata. Mindez kulcsszerepet fog játszani a mesterséges intelligencia és az adattechnológia folyamatban lévő „demokratizálódásában”.

 

Autonóm járművek

A mesterséges intelligencia az az „agy”, amely irányítja az autonóm autókat, hajókat és repülőgépeket, amelyek forradalmasítják az utazást és a társadalmat az elkövetkező évtizedben. 2022 emlékezetes év legyen, amikor visszatekintünk a jövőbe, és rémülten gondolunk arra, hogy normálisnak tartottuk, hogy évente 1,3 millió ember halt meg közlekedési balesetekben, amelyek 90%-át emberi mulasztás okozta!

A Tesla azt állítja, hogy autonóm autói egyre hatékonyabbak, és 2022-re teljes önvezető képességgel rendelkeznek, bár nem valószínű, hogy készen állnak majd az általános használatra. Versenytársai közé tartozik a (Google által létrehozott) Waymo, az Apple, a GM és a Ford, és bármelyikük jelentős előrelépést tehet a következő évben. Remélhetőleg ebben az évben az első autonóm hajó is átkel az Atlanti-óceánon, mivel az IBM által hajtott Mayflower Autonomous Ship (MAS), amelyet a non-profit ProMare-rel közösen terveztek, ismét megkísérli az utazást (mivel az első próbálkozása idején vissza kellett fordulnia). 

 

Kreativitás

Tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia felhasználható művészet, zene, költészet, színdarabok és még videojátékok létrehozására is. 2022-ben, amikor az olyan új modellek, mint a GPT-4 és a Google Brain újradefiniálják a lehetséges határait, kidolgozottabb és „természetesebbnek” tűnő kreatív eredményeket számíthatunk egyre fantáziadúsabb és tehetségesebb elektronikus barátainktól. Ahelyett, hogy ezek az alkotások általában demonstrációk vagy kísérletek lennének az AI-ban rejlő lehetőségek bemutatására, ahogy most, 2022-ben, egyre gyakrabban látjuk majd őket rutin kreatív feladatokra, például cikkek és hírlevelek címsorainak írására, logók és infografikák tervezésére.
A kreativitást gyakran nagyon emberi készségnek tekintik, és az a tény, hogy most látjuk, hogy ezek a képességek megjelenjenek a gépekben, azt jelenti, hogy a „mesterséges” intelligencia hatókörét és funkcióját tekintve tagadhatatlanul közelebb kerül ahhoz a kissé homályos elképzelésünkhöz, amely a „valódi” fogalmát illeti.

 

Forrás: Forbes, artificialintelligence-news

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az online értékesítést és üzletmenedzsmentet forradalmasítása a mesterséges intelligenciával

Miben tud segíteni az AI, hogy a webshopunk hatékonyabban működjön? A Prodyflow AI-vezérelt megoldásai átalakították a Vivien Vance ruházati márka online értékesítését és üzletmenedzsmentjét. Előrejelző analitikával és automatizálással az AI-alapú forgalom- és készlet-előrejelző rendszerünk optimális készletszinteket biztosít, csökkentve a költségeket és kiküszöbölve a készlethiányt. Az AI chatbot bevezetése lehetővé teszi a Vivien Vance számára, hogy éjjel-nappal személyre szabott segítséget nyújtson, miközben értékes erőforrásokat takarít meg.

A hagyományos finanszírozástól a DeFi-ig: A bankszektor fejlődésének megértése

Az elmúlt években a banki és pénzügyi szféra a technológiai fejlődés és a paradigmaváltás hatására mélyreható átalakuláson ment keresztül. Ennek az evolúciónak az egyik legjelentősebb fejleménye a decentralizált pénzügyek (DeFi) térhódítása, amely megkérdőjelezi a hagyományos bankrendszerek dominanciáját. Ennek az átalakulásnak a megértéséhez fel kell tárni a hagyományos pénzügyek gyökereit, fel kell ismerni korlátait, és fel kell ismerni a DeFi innovatív lehetőségeit.