Folyamat automatizáció – avagy mi az RPA?

Feltöltés dátuma:

Az egyes folyamatok hatékonyságának javítására szokták emlegetni gyakran az RPA-t (Robotic Process Automation), vagyis a robotizált folyamatautomatizálást. De mi is ez egészen pontosan? Amikor a folyamatok robotizálásról beszélünk, akkor arra gondolunk tulajdonképpen, hogy az emberek által végzett munkát robotokkal váltjuk ki. A tevékenységeknél, amelyeknél kiváltottuk az embert ott informatikai alkalmazások használata valósul meg.

Milyen tevékenységeket robotizálhatunk?

Olyan feladatokat alapvetően, amelyek standard módon előre meghatározottan zajlanak le, nem komplexek, rögzített szabályok szerint működnek, és a vállalat működése szempontjából nem is kritikusak. Ezek a feladatok elvégzendőek, de nem jelent plusz motivációt vagy sikerélményt az elvégzésük. Példaként itt megemlíthető az e-mailben kapott csatolmány automatikus lementése.

Miért hasznos?

Egy robot bármikor, bármeddig képes dolgozni és akár ütemezhetjük is a megfelelő folyamatokra. Akár munkaidőn túl is üzemeltethetjük a szoftvert, így egyes rendszerek túlterheltsége enyhül. A megejtett hibák száma az emberrel ellentétben jelentősen alacsony és ezek a robotok a megadott szabályokat végig be fogják tartani. Tehát nem csak hatékony és precíz lesz a munka, de még azt nem is említettük, hogy mennyi időt tudunk ezzel a szoftverrel megspórolni.

Mindezzel együtt is fel kell tudnunk ismerni, hogy mikor van szükség RPA-ra és mikor nincs és azt is, hogy melyikre, ugyanis több RPA szoftver áll rendelkezésünkre más és más funkciókkal.

Mire számíthatunk?

Feltételezhetően a jövő azt jelentheti a számunkra, hogy az olvasás és az írás mellett a robotok a felismerés szintjére lépjenek és képesek lesznek hibákat észlelni és javítani. Viszont ez csak a kezdet, ugyanis a robotoktól már az öntanulás is elvárható és ebből kiindulva arra gondolhatunk, hogy egyre inkább átlépnek az autonómiába.

Azt nem lehet tudni, hogy mit tartogat egészen pontosan a jövő és hogy a robotizáció maga meddig fog terjedni, de már most kalkulálhatunk bizonyos bejárható utakkal. Ezek a bejárható utak azt mutatják, hogy a folyamat automatizációnak köszönhetően eljuthatunk a szinte teljesen robotokból álló „emberi” erőforrásra.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az ingatlanok átalakulása: Az NFT-k felforgatják a piacot

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) megjelenése forradalmasítja a különböző iparágakat, és ez alól az ingatlanszektor sem kivétel. Az NFT-k a tokenizáció, a törtrészes tulajdonjog és a megnövekedett likviditás bevezetésével képesek átalakítani az ingatlanvásárlás, -eladás és -befektetés módját. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az NFT-k hogyan fogják megváltoztatni az ingatlanpiacot, és hogyan használhatók fel az ingatlanok tokenizálására és értékesítésére.

A big data erejének hasznosítása: Az üzleti döntéshozatal forradalmasítása

A mai digitális korszakban az adatok felbecsülhetetlen értékké váltak a vállalkozások számára az iparágak minden területén. A technológia és az összekapcsolt eszközök elterjedése soha nem látott mennyiségű információt, közismert nevén nagy mennyiségű adatot generált. Az igazi érték azonban nem csupán az adatok mennyiségében rejlik, hanem az általuk nyújtott betekintésben is. Ebben a cikkben elmélyedünk a big data fontosságában az üzleti döntéshozatalban, és megvizsgáljuk, hogy ennek az erőforrásnak a kiaknázása hogyan segítheti elő a hatékonyságot és a sikert a különböző üzleti folyamatokban.