Folyamat automatizáció – avagy mi az RPA?

Feltöltés dátuma:

Az egyes folyamatok hatékonyságának javítására szokták emlegetni gyakran az RPA-t (Robotic Process Automation), vagyis a robotizált folyamatautomatizálást. De mi is ez egészen pontosan? Amikor a folyamatok robotizálásról beszélünk, akkor arra gondolunk tulajdonképpen, hogy az emberek által végzett munkát robotokkal váltjuk ki. A tevékenységeknél, amelyeknél kiváltottuk az embert ott informatikai alkalmazások használata valósul meg.

Milyen tevékenységeket robotizálhatunk?

Olyan feladatokat alapvetően, amelyek standard módon előre meghatározottan zajlanak le, nem komplexek, rögzített szabályok szerint működnek, és a vállalat működése szempontjából nem is kritikusak. Ezek a feladatok elvégzendőek, de nem jelent plusz motivációt vagy sikerélményt az elvégzésük. Példaként itt megemlíthető az e-mailben kapott csatolmány automatikus lementése.

Miért hasznos?

Egy robot bármikor, bármeddig képes dolgozni és akár ütemezhetjük is a megfelelő folyamatokra. Akár munkaidőn túl is üzemeltethetjük a szoftvert, így egyes rendszerek túlterheltsége enyhül. A megejtett hibák száma az emberrel ellentétben jelentősen alacsony és ezek a robotok a megadott szabályokat végig be fogják tartani. Tehát nem csak hatékony és precíz lesz a munka, de még azt nem is említettük, hogy mennyi időt tudunk ezzel a szoftverrel megspórolni.

Mindezzel együtt is fel kell tudnunk ismerni, hogy mikor van szükség RPA-ra és mikor nincs és azt is, hogy melyikre, ugyanis több RPA szoftver áll rendelkezésünkre más és más funkciókkal.

Mire számíthatunk?

Feltételezhetően a jövő azt jelentheti a számunkra, hogy az olvasás és az írás mellett a robotok a felismerés szintjére lépjenek és képesek lesznek hibákat észlelni és javítani. Viszont ez csak a kezdet, ugyanis a robotoktól már az öntanulás is elvárható és ebből kiindulva arra gondolhatunk, hogy egyre inkább átlépnek az autonómiába.

Azt nem lehet tudni, hogy mit tartogat egészen pontosan a jövő és hogy a robotizáció maga meddig fog terjedni, de már most kalkulálhatunk bizonyos bejárható utakkal. Ezek a bejárható utak azt mutatják, hogy a folyamat automatizációnak köszönhetően eljuthatunk a szinte teljesen robotokból álló „emberi” erőforrásra.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Podcast: Miközben mi még közjegyzőkhöz rohangálunk, Dubajban már NFT-vel kötnek szerződéseket

A hazai jogrendszer még nem áll készen a blokklánc kezelésére, de minden okunk megvan az izgatott várakozásra. A Mona Lisa fénymásolásáról, a blokkláncon tárolt lakásbérleti szerződésekről, a tokenizált alkoholokról, és arról, hogyan érdemes belevágni az NTF-s befektetésekbe, Gréczi Gergely közgazdásszal, a WebOrigo Magyarország Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Ingatlanok tokenizálása: Hogyan alakítják át az NFT-k az ingatlantulajdont

A stabilitásáról és régóta fennálló gyakorlatáról ismert ingatlanipar a nem megmagyarázható tokenek (NFT-k) megjelenésével szeizmikus változást tapasztal. Ezek az egyedi, blokklánc-technológiával működtetett digitális eszközök forradalmasítják az ingatlantulajdonlást azáltal, hogy tokenizálják az ingatlanvagyont. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az NFT-k hogyan alakítják át az ingatlanbefektetések és -tulajdonlás tájképét.