Bővebben a lean szemléletről

Feltöltés dátuma:

Az egyesek számára még ismeretlen lean személetnek két alapelve van. A következő cikkünkben erről a szemléletről írunk bővebben. Az egyik alapelv, hogy egy cég a belső folyamataiból eltávolítson olyan veszteségeket, amelyekért a vevő nem fog fizetni. A másik pedig az, hogy a dolgozókat tiszteljük. Tehát egy lean vállalat arra fog törekedni, hogy minél hatékonyabbak legyenek a folyamatai és a veszteségeit minimálisra csökkentse. Ehhez viszont a cég belső működését kell fejleszteni, a munkavállalókat pedig folyamatosan képezni.

Hatékonyság mindenek felett

A lean fő kérdése az, hogy hogyan állítható elő a vevő számára a lehető legnagyobb érték úgy, hogy a lehető legkisebb erőforrást, időt, energiát és erőfeszítést igényeljen.

 

Ezért a lean szervezet képes felismerni, hogy a vevői számára mit jelent az érték. Tehát a fókusz, amely más szemléletben a menedzsmentre, a technológiára, eszközökre és ezek optimalizálására helyeződik, a lean szemléletben áttevődik a termékek és eszközök áramlásának optimalizálására. Ami jó még a lean-ben, hogy minden egyes folyamatra alkalmazható. Ez nem egy rövidtávú költségcsökkentést célzó szemlélet, hanem hosszútávú és jelentős olyannyira, hogy teljes átalakulást kíván a szemléletre történő átváltás.

 

A lean szemlélet megcélozza a pazarlás formáinak teljes megszüntetését, ez egy kultúra inkább és nem egy taktika.

 

A személet öt alapelve a vevő szemszögéből történő érték meghatározása, az értékáram azonosítása, tehát, hogy az előállítás céljából mely tevékenységek szükségesek. Ez után meg is teremtjük az értékáramot. Negyedik alapelv, hogy egy húzóelvet kell kialakítni, így csak azt szabad előállítani, amit a vevő igényel is. Végül pedig törekedik a tökéletességre oly módon, hogy a veszteség lehetőségeket kutatja és lehetőség szerint megszünteti.

 

Összességében a lean szemléletről elmondható, hogy nem szükséges új folyamatokat létrehozni, viszont törekedni kell a már létező folyamatok javítására. Ezt pedig úgy lehet a legjobban, ha helyben intézzük a vizsgálatot és a folyamatok javítását ott helyben elvégezzük.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az ingatlanok átalakulása: Az NFT-k felforgatják a piacot

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) megjelenése forradalmasítja a különböző iparágakat, és ez alól az ingatlanszektor sem kivétel. Az NFT-k a tokenizáció, a törtrészes tulajdonjog és a megnövekedett likviditás bevezetésével képesek átalakítani az ingatlanvásárlás, -eladás és -befektetés módját. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az NFT-k hogyan fogják megváltoztatni az ingatlanpiacot, és hogyan használhatók fel az ingatlanok tokenizálására és értékesítésére.

A big data erejének hasznosítása: Az üzleti döntéshozatal forradalmasítása

A mai digitális korszakban az adatok felbecsülhetetlen értékké váltak a vállalkozások számára az iparágak minden területén. A technológia és az összekapcsolt eszközök elterjedése soha nem látott mennyiségű információt, közismert nevén nagy mennyiségű adatot generált. Az igazi érték azonban nem csupán az adatok mennyiségében rejlik, hanem az általuk nyújtott betekintésben is. Ebben a cikkben elmélyedünk a big data fontosságában az üzleti döntéshozatalban, és megvizsgáljuk, hogy ennek az erőforrásnak a kiaknázása hogyan segítheti elő a hatékonyságot és a sikert a különböző üzleti folyamatokban.