Bővebben a lean szemléletről

Feltöltés dátuma:

Az egyesek számára még ismeretlen lean személetnek két alapelve van. A következő cikkünkben erről a szemléletről írunk bővebben. Az egyik alapelv, hogy egy cég a belső folyamataiból eltávolítson olyan veszteségeket, amelyekért a vevő nem fog fizetni. A másik pedig az, hogy a dolgozókat tiszteljük. Tehát egy lean vállalat arra fog törekedni, hogy minél hatékonyabbak legyenek a folyamatai és a veszteségeit minimálisra csökkentse. Ehhez viszont a cég belső működését kell fejleszteni, a munkavállalókat pedig folyamatosan képezni.

Hatékonyság mindenek felett

A lean fő kérdése az, hogy hogyan állítható elő a vevő számára a lehető legnagyobb érték úgy, hogy a lehető legkisebb erőforrást, időt, energiát és erőfeszítést igényeljen.

 

Ezért a lean szervezet képes felismerni, hogy a vevői számára mit jelent az érték. Tehát a fókusz, amely más szemléletben a menedzsmentre, a technológiára, eszközökre és ezek optimalizálására helyeződik, a lean szemléletben áttevődik a termékek és eszközök áramlásának optimalizálására. Ami jó még a lean-ben, hogy minden egyes folyamatra alkalmazható. Ez nem egy rövidtávú költségcsökkentést célzó szemlélet, hanem hosszútávú és jelentős olyannyira, hogy teljes átalakulást kíván a szemléletre történő átváltás.

 

A lean szemlélet megcélozza a pazarlás formáinak teljes megszüntetését, ez egy kultúra inkább és nem egy taktika.

 

A személet öt alapelve a vevő szemszögéből történő érték meghatározása, az értékáram azonosítása, tehát, hogy az előállítás céljából mely tevékenységek szükségesek. Ez után meg is teremtjük az értékáramot. Negyedik alapelv, hogy egy húzóelvet kell kialakítni, így csak azt szabad előállítani, amit a vevő igényel is. Végül pedig törekedik a tökéletességre oly módon, hogy a veszteség lehetőségeket kutatja és lehetőség szerint megszünteti.

 

Összességében a lean szemléletről elmondható, hogy nem szükséges új folyamatokat létrehozni, viszont törekedni kell a már létező folyamatok javítására. Ezt pedig úgy lehet a legjobban, ha helyben intézzük a vizsgálatot és a folyamatok javítását ott helyben elvégezzük.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Navigálás a DeFi protokollok között: Az ideális fejlesztési keretrendszer kiválasztása

A decentralizált pénzügyek (DeFi) úttörő erőként jelentek meg a pénzügyi világban, innovatív megoldásokat kínálva a banki, hitelezési, kereskedési és vagyonkezelési területeken. Ahogy a DeFi iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, a fejlesztők a DeFi protokollok létrehozásakor rengeteg lehetőséget kapnak. A megfelelő fejlesztési keretrendszer kiválasztása kulcsfontosságú a skálázhatóság, a biztonság és az interoperabilitás biztosítása szempontjából. Ebben a cikkben a legfontosabb szempontokat és tényezőket vesszük sorra, hogy segítsük a fejlesztőket a DeFi protokollfejlesztési keretrendszerek között eligazodni.

A tulajdonjog és a hozzáférés-ellenőrzés forradalmasítása a közüzemi NFT-kkel

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) forradalmat indítottak el a digitális tulajdonjogok terén, lehetővé téve az egyének számára, hogy egyedi digitális eszközök felett tulajdonjogot szerezzenek. Bár az NFT-ket elsősorban a digitális művészettel és a gyűjteményekkel hozták összefüggésbe, hasznosságuk messze túlmutat az esztétikán. Az NFT-k újradefiniálják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést a különböző iparágakban, és innovatív megoldásokat kínálnak a régóta fennálló kihívásokra. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a használati NFT-k hogyan forradalmasítják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést különböző ágazatokban.