Legnépszerűbb CMS rendszerek: hogyan alakultak át?

Feltöltés dátuma:

Amikor valakiben felmerül a weboldal készítés igénye és felkér egy tartalomkezelőt, egyértelmű igénnyé válik az, hogy ne csak egy állandó kinézetű weboldal szülessen meg, hanem egy folyton frissülő, az aktuális trendekhez és igényekhez igazodó platform. Mivel általános célunk a költséghatékonyság, így célszerű lehet, hogy saját magunk intézzük a tartalmak folyamatos naprakészen tartását, módosítását. Ehhez lehet segítségünkre a CMS.

Mi is pontosan egy CMS?

A Content Management System, vagyis tartalomkezelő rendszer segítségével a weboldalunkon megjelenő adatokat programozói ismeretek nélkül tudjuk módosítani. Egy jó CMS szoftver lehetőséget ad arra is, hogy létrehozzunk tartalmakat, módosítsuk, töröljük és megtekintsük azokat.

Mi a történetük?

Kezdetekben az elektronikus dokumentumok tárolására még az egymástól elszigetelten működő személyi számítógépeknek a háttértárait használták. A cserélhető adathordozókat pedig a továbbításukra. Később megjelentek a lokális hálózatok, így a redundáns tárolás megszűnésével és a párhuzamos eléréssel csökkent a tárhelyigény és az inkonzisztencia kialakulásának lehetősége is. Ezek után tovább folytatódott a fejlődés és az IKT eszközök egy körülbelül ötven év alatt olyan fejlődést tanúsítottak, hogy ennek köszönhetően létrejöhettek a CMS vagyis tartalom menedzsment rendszerek evolúciói. Alapjáraton a tartalomkezelés miatt főleg a webtartalmakra gondolunk, meg kell jegyeznünk, hogy egyéb tartalomkezelő rendszerek is léteznek.

Melyek a legnépszerűbb CMS rendszerek?

  • DMS – Document Management System

A dokumentumkezelő rendszerek lehetővé teszik az elektronikus irattárazást, így a használó szervezeteknek könnyebb az elektronikus dokumentumok létrehozása, kezelése és tárolása. Ezeken felül pedig könnyebbé teszi a továbbítást, keresést és akár a megsemmisítést is.

  • DAM – Digital Asset Management System

Alapvetően egy digitális vagyonkezelő rendszernek nevezhetnénk, de nem hagyományos értelemben, ugyanis a DAM rendszerek mediális dokumentumokat, képeket, hangfájlokat, videókat, animációkat és 3D modelleket kezel, katalogizál stb.

  • WCMS - Web Content Management System

Az átlagemberek, vállalkozások és egyéb szervezetek számára lehetővé teszi a megjelenést, a publikálást, az ügyintézést és a közösségi kommunikációra alkalmas webhelyek kialakítását. A jó benne az, hogy a használatához itt sincs szükség konkrét informatikai tudásra.

  • LMS - Learning Management System

A tudásmenedzsment rendszerek egyfajta speciális WCMS szoftverek, az egyes vállalatok, oktatási intézmények és egyéb szervezetek alakíthatnak ki tanításra és tanulásra alkalmas virtuális teret, elearning platformot.

A CMS szoftverek vagy tartalomkezelő rendszerek esetében nemcsak a weboldalak fejlesztésére kell gondolnunk, ám kétségkívül legtöbbször ebben a környezetben nevezzük így őket. Hasznosságuk az üzemeltetők és / vagy felhasználók önállóságában rejlik és hosszú idők során alakultak át jelenlegi állapotukra. Amennyiben valaki fontolgatja a tartalomkezelést, mindenképpen gondolja át azt, hogy egyes CMS rendszereket milyen jól tudna hasznosítani.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Navigálás a DeFi protokollok között: Az ideális fejlesztési keretrendszer kiválasztása

A decentralizált pénzügyek (DeFi) úttörő erőként jelentek meg a pénzügyi világban, innovatív megoldásokat kínálva a banki, hitelezési, kereskedési és vagyonkezelési területeken. Ahogy a DeFi iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, a fejlesztők a DeFi protokollok létrehozásakor rengeteg lehetőséget kapnak. A megfelelő fejlesztési keretrendszer kiválasztása kulcsfontosságú a skálázhatóság, a biztonság és az interoperabilitás biztosítása szempontjából. Ebben a cikkben a legfontosabb szempontokat és tényezőket vesszük sorra, hogy segítsük a fejlesztőket a DeFi protokollfejlesztési keretrendszerek között eligazodni.

A tulajdonjog és a hozzáférés-ellenőrzés forradalmasítása a közüzemi NFT-kkel

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) forradalmat indítottak el a digitális tulajdonjogok terén, lehetővé téve az egyének számára, hogy egyedi digitális eszközök felett tulajdonjogot szerezzenek. Bár az NFT-ket elsősorban a digitális művészettel és a gyűjteményekkel hozták összefüggésbe, hasznosságuk messze túlmutat az esztétikán. Az NFT-k újradefiniálják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést a különböző iparágakban, és innovatív megoldásokat kínálnak a régóta fennálló kihívásokra. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a használati NFT-k hogyan forradalmasítják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést különböző ágazatokban.