Legnépszerűbb CMS rendszerek: hogyan alakultak át?

Feltöltés dátuma:

Amikor valakiben felmerül a weboldal készítés igénye és felkér egy tartalomkezelőt, egyértelmű igénnyé válik az, hogy ne csak egy állandó kinézetű weboldal szülessen meg, hanem egy folyton frissülő, az aktuális trendekhez és igényekhez igazodó platform. Mivel általános célunk a költséghatékonyság, így célszerű lehet, hogy saját magunk intézzük a tartalmak folyamatos naprakészen tartását, módosítását. Ehhez lehet segítségünkre a CMS.

Mi is pontosan egy CMS?

A Content Management System, vagyis tartalomkezelő rendszer segítségével a weboldalunkon megjelenő adatokat programozói ismeretek nélkül tudjuk módosítani. Egy jó CMS szoftver lehetőséget ad arra is, hogy létrehozzunk tartalmakat, módosítsuk, töröljük és megtekintsük azokat.

Mi a történetük?

Kezdetekben az elektronikus dokumentumok tárolására még az egymástól elszigetelten működő személyi számítógépeknek a háttértárait használták. A cserélhető adathordozókat pedig a továbbításukra. Később megjelentek a lokális hálózatok, így a redundáns tárolás megszűnésével és a párhuzamos eléréssel csökkent a tárhelyigény és az inkonzisztencia kialakulásának lehetősége is. Ezek után tovább folytatódott a fejlődés és az IKT eszközök egy körülbelül ötven év alatt olyan fejlődést tanúsítottak, hogy ennek köszönhetően létrejöhettek a CMS vagyis tartalom menedzsment rendszerek evolúciói. Alapjáraton a tartalomkezelés miatt főleg a webtartalmakra gondolunk, meg kell jegyeznünk, hogy egyéb tartalomkezelő rendszerek is léteznek.

Melyek a legnépszerűbb CMS rendszerek?

  • DMS – Document Management System

A dokumentumkezelő rendszerek lehetővé teszik az elektronikus irattárazást, így a használó szervezeteknek könnyebb az elektronikus dokumentumok létrehozása, kezelése és tárolása. Ezeken felül pedig könnyebbé teszi a továbbítást, keresést és akár a megsemmisítést is.

  • DAM – Digital Asset Management System

Alapvetően egy digitális vagyonkezelő rendszernek nevezhetnénk, de nem hagyományos értelemben, ugyanis a DAM rendszerek mediális dokumentumokat, képeket, hangfájlokat, videókat, animációkat és 3D modelleket kezel, katalogizál stb.

  • WCMS - Web Content Management System

Az átlagemberek, vállalkozások és egyéb szervezetek számára lehetővé teszi a megjelenést, a publikálást, az ügyintézést és a közösségi kommunikációra alkalmas webhelyek kialakítását. A jó benne az, hogy a használatához itt sincs szükség konkrét informatikai tudásra.

  • LMS - Learning Management System

A tudásmenedzsment rendszerek egyfajta speciális WCMS szoftverek, az egyes vállalatok, oktatási intézmények és egyéb szervezetek alakíthatnak ki tanításra és tanulásra alkalmas virtuális teret, elearning platformot.

A CMS szoftverek vagy tartalomkezelő rendszerek esetében nemcsak a weboldalak fejlesztésére kell gondolnunk, ám kétségkívül legtöbbször ebben a környezetben nevezzük így őket. Hasznosságuk az üzemeltetők és / vagy felhasználók önállóságában rejlik és hosszú idők során alakultak át jelenlegi állapotukra. Amennyiben valaki fontolgatja a tartalomkezelést, mindenképpen gondolja át azt, hogy egyes CMS rendszereket milyen jól tudna hasznosítani.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az ingatlanok átalakulása: Az NFT-k felforgatják a piacot

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) megjelenése forradalmasítja a különböző iparágakat, és ez alól az ingatlanszektor sem kivétel. Az NFT-k a tokenizáció, a törtrészes tulajdonjog és a megnövekedett likviditás bevezetésével képesek átalakítani az ingatlanvásárlás, -eladás és -befektetés módját. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az NFT-k hogyan fogják megváltoztatni az ingatlanpiacot, és hogyan használhatók fel az ingatlanok tokenizálására és értékesítésére.

A big data erejének hasznosítása: Az üzleti döntéshozatal forradalmasítása

A mai digitális korszakban az adatok felbecsülhetetlen értékké váltak a vállalkozások számára az iparágak minden területén. A technológia és az összekapcsolt eszközök elterjedése soha nem látott mennyiségű információt, közismert nevén nagy mennyiségű adatot generált. Az igazi érték azonban nem csupán az adatok mennyiségében rejlik, hanem az általuk nyújtott betekintésben is. Ebben a cikkben elmélyedünk a big data fontosságában az üzleti döntéshozatalban, és megvizsgáljuk, hogy ennek az erőforrásnak a kiaknázása hogyan segítheti elő a hatékonyságot és a sikert a különböző üzleti folyamatokban.