Mi is az a kriptovaluta?

Feltöltés dátuma:

Azoknak, akik először hallják a kriptovaluta szót, elég ijesztőnek tűnhet a technológia fejlődésére épülő új fizetési rendszer. Mivel jelen állapotok szerint a kriptovaluta egyre és egyre népszerűbb, elengedhetetlen, hogy beszéljünk róla: pontosan mi is az a kriptovaluta?

Tudnivalók

A kriptovaluta egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet komplex matematikai feladatokat megoldó számítógépek hálózata teremt elő. Az első ilyen kriptovaluta az úgynevezett Bitcoin volt. A kriptovaluta fizetőeszközöket takar, méghozzá olyanokat, amelyek titkosítást használnak az egyes tranzakciók biztosítására, illetve az újabb egységek létrehozására. Vannak hasznosabbak (Bitcoin) és haszontalanabbak (Shitcoin).

A kriptovalutákhoz köthetünk egy technológiát, amely alapján működik, ez a blokklánc (blockchain) technológia.

Felmerül a kérdés, hogy hol kell / szokás tárolni a kriptovalutát?

Szükségünk van egy pénztárcára a tároláshoz, de itt nem a hagyományos pénztárcára kell gondolnunk. Létre lehet hozni egy virtuális pénztárcát, amelyhez több cím is tartozhat, így a pénztárca képezi a hidat a tárca tulajdonosa és a többi felhasználó között. Minden cím saját egyenleggel rendelkezhet, így végtelen számú cím is létrehozható, akár minden egyes tranzakciónkhoz. Érdekesség, hogy a pénztárca tárolható online, offline is, esetleg papíron vagy egy különálló hardwareken.

Hogyan lesz egy kriptovalutának értéke?

Nehéz előállítani és a mennyisége korlátozott, de az is fontos, hogy egy bonyolultabb technológián alapszik. Ezek adják az értékét. A kriptovalutákat elég nehéz jelenleg még értelmezni, korábban még elvetendő volt a használata, napjainkban pedig egyfajta szuperpénzé változott át.

A bankok is felfigyeltek a kriptovalutára ugyanis eléggé szabályozatlan terület még egyelőre. Az egyszer biztos, hogy a jövőben elég sok jogi kérdést kell tisztázni a kriptovalutával kapcsolatban, ugyanis nem valószínű, hogy el fog tűnni, így viszont mindenképpen le kell szabályozni, hogy elkerüljük a visszaéléseket.

Mi lesz a jövőben?

Egészen pontosan elég nehéz megítélni a kriptovaluták jövőjét, ám fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi statisztikák azt jelzik előre, hogy érdemes számolni a kriptovalutákkal. Már Bitcoin ATM-ek is elérhetőek hazánkban is és az elfogadóhelyek száma is lassan, de biztosan növekszik. Jelenleg még főleg befektetési céllal használják, de hatalmas potenciál van az egyéb használatára vonatkozóan is. Ahhoz viszont, hogy befutott és széleskörben elfogadott konkrét pénznem váljon belőle, ahhoz mindenképpen fontos, hogy egy egységes szabályzat, egy keretrendszer vegye körbe.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Információbiztonság - 41/2015 BM

Az emberi társadalom, amióta világ a világ, folyamatosan fejlődik, kutat, fedezz fel dolgokat. Mára technikai eszközök sokasága és ezzel együtt a digitális világhálózat milliónyi lehetséges változata áll rendelkezésünkre. A fejlődés mindig teremt új dolgokat, új ismereteket, új szakmákat és új törvényeket.

A Shopify előnyei és hátrányai

A Shopify egy teljes körű kereskedelmi platform, amely lehetővé teszi egy vállalkozás indítását, növekedését és irányítását.