Mi is az a kriptovaluta?

Feltöltés dátuma:

Azoknak, akik először hallják a kriptovaluta szót, elég ijesztőnek tűnhet a technológia fejlődésére épülő új fizetési rendszer. Mivel jelen állapotok szerint a kriptovaluta egyre és egyre népszerűbb, elengedhetetlen, hogy beszéljünk róla: pontosan mi is az a kriptovaluta?

Tudnivalók

A kriptovaluta egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet komplex matematikai feladatokat megoldó számítógépek hálózata teremt elő. Az első ilyen kriptovaluta az úgynevezett Bitcoin volt. A kriptovaluta fizetőeszközöket takar, méghozzá olyanokat, amelyek titkosítást használnak az egyes tranzakciók biztosítására, illetve az újabb egységek létrehozására. Vannak hasznosabbak (Bitcoin) és haszontalanabbak (Shitcoin).

A kriptovalutákhoz köthetünk egy technológiát, amely alapján működik, ez a blokklánc (blockchain) technológia.

Felmerül a kérdés, hogy hol kell / szokás tárolni a kriptovalutát?

Szükségünk van egy pénztárcára a tároláshoz, de itt nem a hagyományos pénztárcára kell gondolnunk. Létre lehet hozni egy virtuális pénztárcát, amelyhez több cím is tartozhat, így a pénztárca képezi a hidat a tárca tulajdonosa és a többi felhasználó között. Minden cím saját egyenleggel rendelkezhet, így végtelen számú cím is létrehozható, akár minden egyes tranzakciónkhoz. Érdekesség, hogy a pénztárca tárolható online, offline is, esetleg papíron vagy egy különálló hardwareken.

Hogyan lesz egy kriptovalutának értéke?

Nehéz előállítani és a mennyisége korlátozott, de az is fontos, hogy egy bonyolultabb technológián alapszik. Ezek adják az értékét. A kriptovalutákat elég nehéz jelenleg még értelmezni, korábban még elvetendő volt a használata, napjainkban pedig egyfajta szuperpénzé változott át.

A bankok is felfigyeltek a kriptovalutára ugyanis eléggé szabályozatlan terület még egyelőre. Az egyszer biztos, hogy a jövőben elég sok jogi kérdést kell tisztázni a kriptovalutával kapcsolatban, ugyanis nem valószínű, hogy el fog tűnni, így viszont mindenképpen le kell szabályozni, hogy elkerüljük a visszaéléseket.

Mi lesz a jövőben?

Egészen pontosan elég nehéz megítélni a kriptovaluták jövőjét, ám fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi statisztikák azt jelzik előre, hogy érdemes számolni a kriptovalutákkal. Már Bitcoin ATM-ek is elérhetőek hazánkban is és az elfogadóhelyek száma is lassan, de biztosan növekszik. Jelenleg még főleg befektetési céllal használják, de hatalmas potenciál van az egyéb használatára vonatkozóan is. Ahhoz viszont, hogy befutott és széleskörben elfogadott konkrét pénznem váljon belőle, ahhoz mindenképpen fontos, hogy egy egységes szabályzat, egy keretrendszer vegye körbe.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Navigálás a DeFi protokollok között: Az ideális fejlesztési keretrendszer kiválasztása

A decentralizált pénzügyek (DeFi) úttörő erőként jelentek meg a pénzügyi világban, innovatív megoldásokat kínálva a banki, hitelezési, kereskedési és vagyonkezelési területeken. Ahogy a DeFi iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, a fejlesztők a DeFi protokollok létrehozásakor rengeteg lehetőséget kapnak. A megfelelő fejlesztési keretrendszer kiválasztása kulcsfontosságú a skálázhatóság, a biztonság és az interoperabilitás biztosítása szempontjából. Ebben a cikkben a legfontosabb szempontokat és tényezőket vesszük sorra, hogy segítsük a fejlesztőket a DeFi protokollfejlesztési keretrendszerek között eligazodni.

A tulajdonjog és a hozzáférés-ellenőrzés forradalmasítása a közüzemi NFT-kkel

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) forradalmat indítottak el a digitális tulajdonjogok terén, lehetővé téve az egyének számára, hogy egyedi digitális eszközök felett tulajdonjogot szerezzenek. Bár az NFT-ket elsősorban a digitális művészettel és a gyűjteményekkel hozták összefüggésbe, hasznosságuk messze túlmutat az esztétikán. Az NFT-k újradefiniálják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést a különböző iparágakban, és innovatív megoldásokat kínálnak a régóta fennálló kihívásokra. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a használati NFT-k hogyan forradalmasítják a tulajdonjogot és a hozzáférés-ellenőrzést különböző ágazatokban.