Mindent az SSL tanúsítványról

Feltöltés dátuma:

Napjainkban szinte semmibe sem kerül egy új weboldal létrehozása, amelyet a világ minden tárjáról elérhetnek az emberek. Amennyiben ügyesen menedzseljük oldalunkat, naponta rengetegen fogják megtekinteni a platformot, a termékeinket, írásainkat, szolgáltatásainkat, fotókat és videókat egyaránt. Ezzel együtt viszont felmerült az úgynevezett cyberbűnözés is, így a weboldal készítés során szükségünk van SSL tanúsítványra. Cikkünkből mindent megtudhat az SSL tanúsítványról.

Mi az az SSL tanúsítvány?

Az SSL tanúsítvány egy eszköz, amely segítségével biztonságossá tudjuk tenni a weboldalunkat, ez manapság már nem egyszerű szükséglet, hanem követelmény is. A Secure Sockets Layer (SSL) segítségével egy biztonságos, titkosított csatorna jön létre a kliens és a szerver között. Az e tanúsítvánnyal rendelkezők a küldött vagy fogadott információkat két végponton látják és nincs mód arra, hogy egy harmadik fél hozzá tudjon férni jelszavakhoz vagy egyéb adatokhoz.

Az SSL tanúsítvány elsősorban azért fontos, hogy biztonságos legyen a honlapunk vagy webshopunk, és ne kelljen azon rágódnunk, hogy bárki ellopja az adatainkat. Azért nem csak ez az egyetlen haszna, ugyanis az olvasók számára így tudjuk közvetíteni azt, hogy fontos számunkra a biztonság, ez pedig bizalmat ébreszt bennük. Ezen felül nagyobb a vásárlókedv egy biztonságos webshopban és a Google keresőmotorja is előrébb sodorja az SSL tanúsítvánnyal ellátott oldalakat. Onnan tudjuk, hogy valaki rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, hogy a böngészőben található címe az oldalnak nem egyszerűen HTTP-bel, hanem HTTPS-el kezdődik.

Több fajtája van az SSL tanúsítványnak:

  • domain hitelesítő tanúsítvány

A már kibocsátott tanúsítvány tartalmazza a domain nevet és a kérelmet a tanúsítvány kiállításáról, a kérelmező igazolja a domain név fölötti rendelkezését.

  • szervezet hitelesítő tanúsítvány

A kérelmező bizonyítja a végének regisztrált és legálisan elszámolható működését, így tud átesni a domain hitelesítésén. A már kibocsátott tanúsítvány tartalmazza a tanúsítványt és a tanúsítványt igénylő szervezet elnevezését.

  • kiterjesztett hitelesítő tanúsítvány

Csak a kiterjesztett hitelesítő tanúsítvánnyal rendelkezők weboldalainál található meg az URL sávban (zöld csíkban) a szervezet neve. A már kibocsátott tanúsítvány itt tartalmazza a kiterjesztett tanúsítvánnyal rendelkező szervezetnek és a domain-nek a nevét.

A(z) SSL tanúsítványt vásárolni lehet és többféle szempont alapján dől el az, hogy mennyibe fog kerülni a kérelmezőnek a hitelesítés. Maga a hitelesítés egyébként egészen rövid időn belül megtörténik, maga a rendelés tart picit tovább még a hitelesítést megelőzően.

Összességében az SSL tanúsítvány rendkívül hasznos, ugyanis titkosítja a kommunikációt, növeli a bizalmat és így növeli a konverziót is. Ezeken felül jobb pozícióba helyezi a Google keresőben a weboldal vagy webshop megjelenését és véd az internetes csalások ellen is. Amennyiben tanúsítani kívánjuk a weboldalunkat, tudhatjuk, hogy csakis jól járthatunk vele.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Információbiztonság - 41/2015 BM

Az emberi társadalom, amióta világ a világ, folyamatosan fejlődik, kutat, fedezz fel dolgokat. Mára technikai eszközök sokasága és ezzel együtt a digitális világhálózat milliónyi lehetséges változata áll rendelkezésünkre. A fejlődés mindig teremt új dolgokat, új ismereteket, új szakmákat és új törvényeket.

A Shopify előnyei és hátrányai

A Shopify egy teljes körű kereskedelmi platform, amely lehetővé teszi egy vállalkozás indítását, növekedését és irányítását.