A sebezhető weboldalak leggyakoribb okai

Feltöltés dátuma:

Egy weboldal napjainkra elengedhetetlen eszközévé vált a marketingnek és a bárminemű információszerzésnek, beszerzése pedig rendkívül egyszerű. A sebezhető weboldalakat könnyű megtámadni, a támadásoknak pedig nem csak reputációs, de anyagi és egyéb kárai is .lehetnek idővel a vállalatunkra nézve. Melyek azok a leggyakoribb tényezők, amelyek a weboldalakat sebezhetővé teszik?

Leggyakoribb hibák

 

  • kódolási hibák

Emberi tényezők alatt nem mindig csak a használatot értjük, de magát a létrehozást is. A weboldal készítés során még a tapasztaltabb szoftvermérnököknél is 15-50 darab hibát lehet megtalálni 10 000 kódsorban.

  • hibás konfiguráció

A hibás konfiguráció egy széles körben elterjedt probléma és a weboldalak tekintetében azt jelenti, hogy a weboldal készítés ssorán felesleges vagy fel nem használt szolgáltatások lettek engedélyezve, alapértelmezett fiókok, jelszavak, alapértelmezett vagy hiányos konfigurációk, amelyek soha nem változtak meg stb. A lényeg, hogy a hibás konfigurációkat a támadók érzékelik ezáltal hozzáférhetnek bizalmas adatokhoz.

  • webhelyfrissítés

A webhely frissítése az egyik legkönnyebb biztonsági karbantartási intézkedés a webfejlesztés terén, de az egyik legelhanyagoltabb is. Célszerű frissíteni a tartalomkezelő rendszert, a bővítményeket, a témákat, kiterjesztéseket és magát a szervert.

  • megosztott tárhely

A megosztott tárhely ötlete igencsak csábítónak tűnhet, mert költséghatékonyabb, mint más megoldások. Végső sorban azonban akár még többe is kerülhet nekünk, mint más tárhely-megoldások. A megosztott tárhely használatával két fő probléma van. Az egyik, hogy befolyásolva van a webhely sebessége és teljesítménye, a másik pedig az, hogy biztonsági korlátai vannak. Utóbbinál például nem csak az erősségek kerülnek megosztásra, de a gyengeségek is, így például ha a támadó egy webhelyhez hozzáfér, akkor már a többihez is.


 

 Cikkünkben a weboldalak sebezhetőségének leggyakoribb okait jártuk körbe. Egy weboldal többféle okból válhat sebezhetővé és támadhatóvá, de ezek kisebb nagyobb odafigyeléssel mind kiküszöbölhetők. Az üzemeltetőknek szokott fájni a feje, ugyanis a biztonság megteremtése pénzigényes és mondhatni láthatatlan, de gondoljunk csak bele, hogy mennyit spórolhatunk azzal a befektetéssel, hogy a kockázat jelentősen csökken és nem kerül jelentős összegekbe a helyreállítás, legrosszabb esetben pedig a kártérítés és / vagy újrafelépítés.


 

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az online értékesítést és üzletmenedzsmentet forradalmasítása a mesterséges intelligenciával

Miben tud segíteni az AI, hogy a webshopunk hatékonyabban működjön? A Prodyflow AI-vezérelt megoldásai átalakították a Vivien Vance ruházati márka online értékesítését és üzletmenedzsmentjét. Előrejelző analitikával és automatizálással az AI-alapú forgalom- és készlet-előrejelző rendszerünk optimális készletszinteket biztosít, csökkentve a költségeket és kiküszöbölve a készlethiányt. Az AI chatbot bevezetése lehetővé teszi a Vivien Vance számára, hogy éjjel-nappal személyre szabott segítséget nyújtson, miközben értékes erőforrásokat takarít meg.

A hagyományos finanszírozástól a DeFi-ig: A bankszektor fejlődésének megértése

Az elmúlt években a banki és pénzügyi szféra a technológiai fejlődés és a paradigmaváltás hatására mélyreható átalakuláson ment keresztül. Ennek az evolúciónak az egyik legjelentősebb fejleménye a decentralizált pénzügyek (DeFi) térhódítása, amely megkérdőjelezi a hagyományos bankrendszerek dominanciáját. Ennek az átalakulásnak a megértéséhez fel kell tárni a hagyományos pénzügyek gyökereit, fel kell ismerni korlátait, és fel kell ismerni a DeFi innovatív lehetőségeit.