Vállalati tudás – A cégé vagy a munkavállalóé?

Feltöltés dátuma:

Egy vállalat életében rendkívül fontos a jólképzett munkavállalók alkalmazása. Ha egy munkavállaló nem elég szakképzett és nincs meg a munka elvégzéséhez szükséges tudás, akkor a tevékenységéből fakadó eredmény rosszabb minőségű lesz, mint az általában elvárható, sőt akár előfordulhat az is, hogy a konkrét feladat el sem lesz végezve. Ezt persze evidens módon a munkaadók próbálják elkerülni, de legyen bármilyen színes egy önéletrajz, az igazi tudás léte a gyakorlat során fog kiderülni.

A tudás hatalom

Tegyük fel, hogy egy munkavállaló a megfelelő mértékben szakképzett és akár még túlképzett is. A vállalat úgy dönt, hogy alkalmazza és munkába is lép. Napokon belül már látható, hogy kiváló munkaerő és kevés idő elteltével már olyan folyamatokat dolgozott ki az egyes eljárásokhoz, amelyek a cég hatékonyságát jelentősen megnövelték. A munkatársak gyakran fordulnak hozzá segítségért, ugyanis hiába tanította meg vagy adta át a tudását, Ő tudja a legjobban, hogy azt milyen módon kell alkalmazni a teljes hatékonyság elérése érdekében.

 

Felmerül a kérdés: a tudás, amely szükséges volt ahhoz, hogy ilyen hatékonyságot érjen el a munkavállaló, ki birtokolja? A cégé a tudás vagy a munkavállalóé? Egyáltalán mit nevezünk tudásnak?

 

A tudás egy elméleten nyugvó, ám gyakorlatok során pontosított és felhalmozott képesség és/vagy kompetencia. A munkavállaló szemszögéből: oktatási intézményekben tanul, megtanulja az elméleti alapokat, majd a gyakorlatban élesíti azokat a munkahelyén.

 

Azt, hogy kié a tudás egy alkalmazás során, azt nagyon nehéz megmondani. Alapjáraton a munkavállalóé, akit pontosan a szóban forgó tudásáért vesznek fel egy munkahelyre, de miután alkalmazzák a vállalat / szervezet használja azt ki és élvezi annak a tudásnak az előnyeit, az eredményét. Ezzel együtt viszont, ha a munkahelyé lenne a tudás, miért lenne szükség a munkavállalóra az alkalmazása, majd a tudásának az átadása után? Ilyen módon elég nehéz elosztani a tudást a munkavállaló és a munkahely között. Amikor egy már alkalmazásban lévő személyt próbálja egy vállalat elcsábítani magához, akkor szintén az ő tudásáért akarja ezt megtenni.

 

Talán az lenne a legegyszerűbb módja az elválasztásnak, ha abban egyeznénk meg, hogy a munkavállalóé eredendően a tudás, de bizonyos időszakra (az alkalmazásának időszakára) „kölcsön adja” a munkahelynek, amely rendelkezni tud vele arra az időre. Miután a munkaviszony megszűnik, azután a tudás birtokosa viszi magával tudását a következő helyre, ahol szintén kölcsön fogja adni. Azt azért érdemes még figyelembe venni, hogy valamilyen féle tudásmaradék, tudásmorzsa maradni fog a cégnél, hiszen a cég is tanul a munkavállalótól, ez elkerülhetetlen.

 

Összességében megállapítható, hogy a tudás, mint tőke a mindenkori munkavállaló birtokában van, de az őt alkalmazó vállalat egy bizonyos időre hozzáférhet ehhez a már meglévő tudáshoz. Ezt a tudást pedig használhatja és élvezheti annak előnyeit, eredményét, viszont amint elválik egymástól a munkavállaló és a munkahely, a tudás is tovább fog állni a munkavállalóval egyetemben. Az a tény elkerülhetetlen, hogy adott mértékű tudásmorzsa a vállalat birtokában fog maradni, de csak akkor aknázható ki annak teljes mértékben a haszna, ha az eredeti tudásbirtokos biztosítja annak a meglétét és a megfelelő kihasználtságát.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legújabb projektjeinkről és technológiai újdonságainkról.

Az ingatlanok átalakulása: Az NFT-k felforgatják a piacot

A nem-pénzre váltható tokenek (NFT-k) megjelenése forradalmasítja a különböző iparágakat, és ez alól az ingatlanszektor sem kivétel. Az NFT-k a tokenizáció, a törtrészes tulajdonjog és a megnövekedett likviditás bevezetésével képesek átalakítani az ingatlanvásárlás, -eladás és -befektetés módját. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az NFT-k hogyan fogják megváltoztatni az ingatlanpiacot, és hogyan használhatók fel az ingatlanok tokenizálására és értékesítésére.

A big data erejének hasznosítása: Az üzleti döntéshozatal forradalmasítása

A mai digitális korszakban az adatok felbecsülhetetlen értékké váltak a vállalkozások számára az iparágak minden területén. A technológia és az összekapcsolt eszközök elterjedése soha nem látott mennyiségű információt, közismert nevén nagy mennyiségű adatot generált. Az igazi érték azonban nem csupán az adatok mennyiségében rejlik, hanem az általuk nyújtott betekintésben is. Ebben a cikkben elmélyedünk a big data fontosságában az üzleti döntéshozatalban, és megvizsgáljuk, hogy ennek az erőforrásnak a kiaknázása hogyan segítheti elő a hatékonyságot és a sikert a különböző üzleti folyamatokban.